Uit de greep van verzekeraars!

Als het aan de ziektenkostenverzekeraars ligt  is er over een paar jaar een kleine groep hoog opgeleide masseurs waarvan de behandelingen vergoed worden. Ze moeten hoge prijzen vragen door de investering in tijd en geld en hebben een wachtlijst. De ziektekostenverzekeringen gaan steeds meer bepalen, misschien ook de maximale tijd voor een behandeling en het aantal behandelingen.
Is hier nog sprake van complementaire geneeskunde of ben je een onderdeel van het gangbare systeem geworden?
 
En hoe gaat het verder met alle andere masseurs die een deel van hun inkomsten zien verdwijnen? Accepteren dat men geen geld wil uitgeven aan massages, stoppen met opleidingen en bijscholing en weer parttime of hobbymasseur worden? 
Ik hoor dit soort opmerkingen maar dit lijkt me slecht voor de branche die zo in ontwikkeling is.
 
In de Volkskrant vroeg de ombudsvrouw zich af waarom antikwakzalvers zoveel meer in het debat terecht komen dan de alternatieve geneeskunst. Een van de opmerkingen van de chef wetenschap van de krant: De antikwakzalvers komen  vaak met interessante nieuwtjes. De alternatieve genezers is een diffuse groep met tientallen (erkende) beroepsverenigingen. Dat communiceert voor journalisten lastiger dan met één anti kwakzalververeniging.
 
Iets dergelijks is er in de massagewereld aan de hand, veel opleidingen, beroepsverenigingen en andere organisaties, maar niet één stem of één vuist.
Als we als masseurs een levensvatbare beroepsgroep willen zijn moeten we gaan werken aan goede marketing en een begrijpelijke structuur.

Bij de marketing kan je denken aan de manier waarbij bijvoorbeeld reclame voor kip gemaakt wordt: een slagzin die iedereen kent en waarachter een voorlichtings en marketing bureau zit.

Bij structuur denk ik aan verschillende niveaus waarbinnen de masseur zich kan ontwikkelen en die voor de buitenwereld begrijpelijk zijn. (waar moet ik heen? )
Bijvoorbeeld:
-de behandelaar die aan de eisen van de ziektekostenverzekeraar voldoet,
-de goed opgeleide massagetherapeut op HBO nivo,
-de masseur op MBO nivo (waaronder bijv. de sportmasseur)
-de wellness en ontspanningsmasseur die geen klachten behandelt maar wel verantwoorde massages geeft. 
(Ongetwijfeld barst nu de eerste discussie al los)
 
De structuren in de massagewereld en eisen die we stellen aan masseurs worden nu voor een groot deel bepaald door de vraag: hoe kunnen we zorgen dat alles vergoed wordt.
Het is misschien een zegen om dat los kunnen laten en te kijken wat we zelf belangrijk vinden vanuit een holistische visie.
Dan moeten alle organisaties en opleidingen "over hun schaduw heenstappen" en kijken wat de overeenkomsten zijn ipv de verschillen. 

We hebben die ziektekostenverzekeraars niet nodig en kunnen het zelf!
Werk aan de winkel.
  John Keet     20-10-2013 16:47     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Carla van Overveld -  20-10-2013

Nu massage therapie nog in het aanvullende pakket zit, helpt het juist de 'onbewuste' client over de streep, waarna ze zich bewust worden van een holistische visie! Dat is prachtig werk, dat mag van mij nog jaren doorgaan, totdat preventie en het holistisch denken wat meer is doorgedruppelt in onze Nederlandse cultuur. Dit zal dus juist op langer termijn de verzekeraars veel geld gaan besparen. Juist wij als masseurs en massage therapeuten zijn de sleutel voor deze positieve verandering, de cliƫnte ervaren het aan den lijve! Als we ons bundelen met deze visie staan we op ons sterkst als beroeps groep. Bewust kiezen zoals Astrid zegt is het mooiste, maar heel veel van ons zijn nog lang niet zo ver.

 Astrid -  20-10-2013

Interessant om op deze manier te kijken naar wat onze sterke kracht is. Zeker mee eens om met z'n allen te kijken naar wat ons verbindt en waar onze mogelijkheden liggen. De versplintering en grote variatie in beroepsverenigingen, opleidingen en misschien zelfs wel de 'onderlinge strijd' maakt ons als groep massagetherapeuten, therapeuten enzovoort los zand in plaats van 1 groep. Ik ben tot eind dit jaar nog aangesloten bij een beroepsvereniging en daarna vaar ik mijn eigen koers. Ik ben van mening dat ik de beroepsvereniging niet (meer) nodig heb en vind een reden dat ik lid moet zijn/blijven ivm vergoedingen geen argument meer. Daarnaast wil ik geen 'radertje' zijn in een mechanisme waar ik steeds minder mee heb. Voor mij geldt dat ik het belangrijk vind dat mensen bewust kiezen voor zorg voor zichzelf. Inzien dat preventie en goed voor jezelf zorgen een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van klachten. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik eind volgend jaar meer werk heb dan ik nu heb en voel meer energie en kracht in mezelf dan ik van te voren had ingeschat. Ik ben klaar voor meer werk!

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.